Wat leuk dat je meedoet met deze mini training over wat je ZELF kunt doen als je (net) de diagnose COPD hebt gehad.
Zoals je vast wel snapt vervangt deze training nooit een bezoek aan de huisarts, longarts, longverpleegkundige of fysiotherapeut. Dit is echt bedoeld als een aanvulling, vooral om beter te begrijpen wat COPD (Nederlandse vertaling: Chronische Obstructieve Longziekte) nu eigenlijk inhoud èn (en dat is het belangrijkste) waar jij zelf invloed op hebt.
In 6 dagen neem ik je mee op reis door de 6 domeinen (Slaap, Stress, Ademhaling, Immuunsysteem, Voeding en Beweging) , dat is toch echt de basis van waaruit ik altijd werk.
Aan het einde van de mini training heb je al vast een aantal inzichten opgedaan waar je mee aan de slag kunt. Ik laat je zien wat simpele leefstijl veranderingen met je leven kunnen doen en daarmee met je klachten van COPD. Mijn motto: je hebt COPD, maar komen al je klachten van COPD? Waar heb jij invloed op zodat de klachten die vaak onder COPD worden geschoven verbeteren.
Op dag 2 laat ik je een video zien waarin ik je kort de 6 domeinen uitleg, met wat voorbeelden van de invloed op je COPD.
Op dag 3 geef ik je 6 tips die echt veranderend hebben gewerkt bij mensen met COPD.
Dan de prachtig basis ademhalingstraining op dag 4. Doe mee en ervaar het verschil.
Dat bewegen goed voor je is, dat weet je vast wel, maar hoe doe je dat nu met COPD? Over 4 dagen krijg je een mooie les te zien, doe jij ook mee?
Op de laatste dag vraag ik je om een vragenlijst in te vullen, zodat je meer inzicht hebt in waar het bij jou al goed gaat en waar het gewoon wat beter kan. Zo weet jij met welk domein jij de meeste vooruitgang kan boeken.
Wist je dat je niet de enige bent met COPD? In Nederland zijn er ongeveer 600.000 mensen met een longziekte. Jaarlijks komen daar 30.000 bij. Best veel toch?
Bij de dokter krijg je de onderzoeken om in de gaten te houden hoe erg de COPD is, je krijgt medicijnen om de ontstekingen te remmen in je longen en om je luchtwegen te verwijden. Maar wist je dat je al veel kunt doen om jouw lichaam zo gezond mogelijk te houden dat het zelf meer energie heeft om te strijden tegen de ontstekingen? Dat je met gezonde darmen, een goed werkend immuunsysteem en bijvoorbeeld genoeg slaap minder medicijnen nodig hebt? Maar, ik hoor het iemand al zeggen: ik slaap zo slecht door de benauwdheid, door het hoesten. Al geprobeerd om een rustige neusademhaling te doen als je net in bed ligt?
Maar wat als je enige invloed hebt op het verloop van de COPD. Op hoe erg je klachten worden. Dat je er niet mee hoeft te leven.
Geloof in jezelf dat jij dingen kan veranderen, of het makkelijk is? Nee zeker niet altijd. Het blijft je leven lang keuzes maken.
Ik herinner me een patiënt van mij met de klachten van vermoeidheid en benauwdheid bij astma nog zo goed. Burn-out gehad, niet meer kunnen werken. Binnen 6 weken was zijn score van een 2 naar een 9 gegaan. Wat hebben we gedaan? Meer medicijnen? Meer rust? Echt niet. Als eerste was er echt een probleem met voeding. Dit aangepast en na 4 weken ging het echt al zo veel beter, maar die vermoeidheid bleef. Bij het doorvragen bleek dat hij elke dag om 4.45 u uit zijn bed ging, maar vaak pas tegen 23 uur naar bed. Dus hij kon niet zijn 8 uur slaap halen. Hij vond het eerst heel raar om 20.45 naar bed te gaan. Maar wat bleek binnen 2 weken? Zijn vermoeidheid was stukken minder. In 6 weken tijd van een 2 naar een 9 gegaan op de schaal van vitaliteit (dat betekent letterlijk: Levenskracht. Hoe jij je lichamelijk en geestelijk voelt, hoeveel energie je hebt om te leven).
Wauw zul je zeggen, zo makkelijk? En dat binnen 6 weken? Ja zeker.. ik zal je nog een verhaal vertellen:
Een vrouw van 55 jaar werd naar mij doorgestuurd met COPD. Haar klachten waren onder andere hoesten, benauwd en gewichtstoename door de prednison. Bij het invullen van de vragenlijst bleek dat ze erg last had van obstipatie en een opgeblazen buik, moeilijk in slaap kunnen vallen en wel 9x per dag kleine beetjes te eten. Ze liep wel elke dag met haar hondje buiten en kwam dus echt wel elke dag aan 5000 stappen. Dus haar beweging was best heel goed. We horen vaak dat stoppen met roken en bewegen de beste dingen zijn voor mensen met COPD. En deze mevrouw rookte al 10 jaar niet meer. Maar waarom dan zoveel klachten? Omdat ze door haar slechte slapen niet genoeg energie heeft om te herstellen en de dag door te komen. En daarnaast 9x op een dag eten, dat is zo’n aanslag op je immuunsysteem, je immuunsysteem komt er helemaal niet meer aan toe om te vechten tegen de ontstekingen in de longen, die is de hele dag aan het vechten tegen de ontstekingen veroorzaakt door zo vaak eten. En wat dacht je van de prednison? De impact daarvan? Nu zeg ik niet dat je die prednison niet moet nemen. Dat wat nodig is is nodig, maar ik wil je er wel bewust van maken wat dat met je doet.
Mijn klant ging aan de slag met een lage maaltijdfrequentie en ze lette heel goed of ze wel genoeg van alles binnen kreeg door het invullen van de eetmeter (Eiwitten, vezels, groente, fruit, vetten). Zo kon ik ook meekijken. Binnen 4 weken was ze van het opgeblazen gevoel af, waren er 5 kilo’s vanaf. Sliep ze ook beter door het toepassen van de ademhalingsoefeningen.
Als het zo simpel is waarom doen mensen het dan niet vaker? Omdat je wel degelijk bewust moet gaan leven. Je moet steeds weer keuzes maken en proberen dicht bij je magische midden te blijven. Hoe dichter je daar bij blijft, hoe meer je in evenwicht bent en hoe meer je kan hebben zonder daar klachten van te ondervinden. Het is wel een keuze, een manier van leven. De keuze is niet: mijn basis is slecht en ik doe af en toe gezond, maar mijn basis is altijd goed en vandaar uit doe ik het wel eens anders, maar dat kan dan ook, het heeft geen grote invloed op je leven. Ben je een paar dagen even afgeleid, heb dan altijd je stappen weer klaar om naar de basis te gaan. En nee het is niet altijd makkelijk, het kost ook weer moed om terug te keren, maar als je dan merkt dat je klachten weer afnemen, dan ben je gewoon blij en gelukkig en kun je je leven weer leven!